torsdag 1 december 2022

Elpriser - igen!

För snart ett år sedan skrev jag ett inlägg med rubriken Elpriser. Sedan dess har det varit vår, sommar och nu sen-höst med en vinter i antågande. Och fortfarande är rubriken Elpriser lika aktuell. Eller kanske t o m ännu mer aktuell. Under valrörelsen lovade de partier som nu utgör regering samt SD att om de bara fick väljarnas mandat att bilda regering så skulle medborgare med dyra elavtal få kompensation den 1 november. I år! De flesta av oss insåg säkert att detta löfte var orimligt ur ett tidsperspektiv. Dock - detta löfte och löftet om lägre drivmedelspriser hade troligen ganska stor inverkan på valresultatet. Inte minst fick SD stora framgångar i norra Sverige, där höga bensin- och dieselpriser drabbade många väljare hårt. Även detta löfte bort tett sig osannolikt kan jag tycka. Hur skulle helt plötsligt bensin/dieselpriser kunna sänkas med 10 kronor/liter?

Men hur eller hur - nu har Sverige en regering som försöker leva upp till åtminstone löftet om ersättningen för orimligt höga elpriser. Men ack så tafflig hantering! Datumet 1 november är passerat sen en månad tillbaka. Och ett system för utbetalning har lämnats till Försäkringskassan att hantera. En myndighet, som förvisso har erfarenhet av utbetalningar till medborgarna, men hur fungerar det? Få skulle nog framhålla FK som en speciellt effektiv myndighet! Varför inte använda samma system som hanterade årets elkompensation till oss medborgare. Systemet var av olika skäl inte perfekt men DET FUNGERADE!

Och det mest obegripliga i regeringens förslag - KONTANTUTBETALNING till vissa elkunder! Och detta tydligen för att Försäkringskassan inte har konto till alla. Detta med kontanter är ju obegripligt ur flera perspektiv. Under flera år har påtalats från enskilda och från organisationer det orimliga i att betalningssystemet kontanter nästa försvunnit i Sverige. Inget parti har lyssnat! Lite uppmärksamhet gavs kontanthantering i samband med att kriget i Ukraina startade och Sveriges krisberedskap visade sig mycket bristfällig. Då påtalade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att varje svensk bör ha 500 kronor i kontanter (vilket jag genast åtlydde) i händelse av att våra system slogs ut. Nu tänker sig regeringen att en del medborgare ska ta emot tiotusentals kronor i kontantstöd!! Och det var inte 1 april i går när beskedet lämnades av regeringen. 

Nu vill jag hoppas och tro att detta förslag får en annan klokare och effektivare lösning inför att utbetalning - förhoppningsvis - sker i februari 2023. Inte för att jag är emot kontanter som betalsystem utan för att det just i detta sammanhang medför så många problem för enskilda människor. Se bl a denna artikel med kommentarer i dagens DN  https://www.dn.se/ekonomi/ditt-elstod-kan-komma-som-kontanter/

Inga kommentarer: