Äntligen är det dags. Klimatmötet - det svenska ordförandeskapets största utmaning - startar idag i Köpenhamn. Det är inte lätt för en vanlig medborgare att ha en uppfattning om vad som är sant och mindre sant av alla rapporter, som föregått detta möte. Förmodligen får vi icke specialister tänka ungefär som DN:s ledare idag. Där skriver man att vi får nöja oss med vetenskapligt grundade sannolikhetsbedömningar och scenarier. Även om det inte är en fast grund att stå på så har vi ingen bättre. Jag delar DN:s slutsats, nämligen att världens ledare måste tillsammans försöka minska riskerna för ytterligare temperaturökning.
Corren har en utmärkt artikel idag med rubriken "Kritik kräver kunskap". Marika Formgren skriver bl a att för att tänka kritiskt måste man ha faktakunskaper. Så sant så!
Ett fenomen, som hänger samman med brist på kunskap är uttalanden som "Aldrig förr i historien..." i tid och otid. Alltför många tror i dag att historien börjar med deras egen födelse. Och så blir det naturligtvis när man bara har kunskap om det som hänt i nutid. Som väl är har nuvarande utbildningminister Jan Björklund (FP) återinfört historieämnet.
Många som utförsäkras ur sjukförsäkringen vid årsskiftet kan komma att bli utan pengar i januari på grund av att A-kassorna inte hinner med, det skriver bl a DN. Regelverkens utformning sägs vara krångliga och dessutom har riksdagen ännu inte tagit beslut.
Även om det är nödvändigt att göra förändringar i sjukförsäkringssystemen så måste regeringen inse att det tar en del tid att anpassa regelverk. Man kan, som politiker, irritera sig över att tillämpning av nya regelverk alltid ska behöva ta lång tid. Det gör jag ofta själv. Men nu är det som det är i MyndighetsSverige och förhoppningsvis blir det mer rätt än fel om tid ges till anpassning.
Och att riskera att ställa människor, som redan levt på marginalen, utan pengar i januari är känslolöst. Konsekvensen blir troligen alltfler som skuldsätter sig med hjälp av snabba lån till ockerräntor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar