onsdag 3 augusti 2016

Konstruktiva samtal hellre än mediaträta!

Chefsåklagarna i Linköping och Norrköping talar i gårdagens Corren om systemkollaps på grund av att Polisen inte hinner utreda brott. Det påverkar naturligtvis rättssäkerheten. Vissa fall läggs ner när utredandet brister. Andra drar ut på tiden. Misstänkta sitter häktade utan att veta vad som händer. Och - inte minst - brottsoffer drabbas. Chefsåklagarna vill att politikerna dvs regeringen ger Polisen mer resurser.

Polisen i Östergötland svarar i samma tidning att man inte känner igen sig i beskrivningen av situationen. Menar att omorganisation tar tid.

Idag ställer östgötariksdagsledamoten Staffan Danielsson, Centerpartiet,  en fråga till ansvarig minister Anders Ygeman. Danielsson kommenterar i Corren.

Det är självklart väldigt oroande att situationen är så ansträngd. Många människor kommer i kläm. Ett i alla delar fungerande rättssystem är grunden för demokratin. Även om jag tycker att bildandet av en Polismyndighet i Sverige i stället för som tidigare en i varje län var riktigt, så kan man undra om den behövde leda till något liknande "hela havet stormar" inom hela Polis-Sverige.

Att det behövs mer resurser till Polisen och troligen också andra delar av rättsväsendet är ganska naturligt. Brottsligheten har ändrat karaktär på ett sätt som Sverige inte är riktigt förberett för. Vidareutbildning av olika slag behövs. Och sannolikt också fler människor.

Men mer budgetpengar löser inte det akuta problemet som åklagarna pekar på. I det korta perspektivet borde polis och åklagare sätt sig ner och föra konstruktiva diskussioner om hur hitta lösningar NU.

Inga kommentarer: