fredag 13 februari 2009

Goda nyheter

Morgontidningarna skriver idag att Sverige nu har de lägsta sjuktalen på de senaste 25 åren. På Försäkringskasan tror man att folk tidigare såg sjukskrivning som en lösning på olika problem t ex att man inte trivs med jobbet. Det är säkert en del av förklaringen. Men än viktigare är att Försäkringskassan och läkarkåren accepterade att sjukförsäkringen fick användas så. Visst har en del regler ändrats. Men grunden för sjukförsäkringen har alltid varit att det är graden av arbetsförmåga, som avgör om en person ska kunna vara sjukskriven eller inte. Det finns många människor med sjukdomar av olika slag som arbetar.
Att vissa människor kommer i kläm beror inte på onormalt hårda regler. Det beror dels på bristande samverkan Kassa-Arbetsförmedling och dels på klantig hantering från handläggare.

En annan positiv nyhet läser jag idag på DN Ekonomi. Veronica Hedenmark, en partikollega till mig från Dalarna, har skapat ett litet imperium med sitt assistansföretag VH Assistans. Veronica är född med en omfattande funktionsnedsättning men det hindrar henne inte från att vara både företagare och politiskt aktiv i Folkpartiet. Nu är hon nominerad till utmärkelserna Årets företagerska i Beautiful Business Award och till mångfaldspris i Kompetensgalan. Grattis Veronica! Jag är stolt över att vara Din partikollega.

Inga kommentarer: