I mitt förra inlägg om behovet av en äldreombudsman i kommunerna fungerade tyvärr inte länken till det pressmeddelande som jag refererade till. Här kan Du läsa det i stället.
Folkpartiet kräver omsorgsgaranti i Linköping
Efter larm om upplevd maktlöshet bland boende i Stockholms vård- och omsorgsboenden kräver Folkpartiet i Linköping att kommunen inrättar en omsorgsgaranti och äldreombudsman som värnar den enskildes inflytande.
Äldreombudsmannen i Stockholm rapporterar att bara 48 procent av de äldre i vård- och omsorgsboenden i Stockholm anser att de själva har makt över sin vardag (DN.se 16/3).
– Linköping saknar en äldreombudsman, säger Linnéa Darell, Folkpartiets förstanamn i höstens val till kommunfullmäktige.
Linnéa Darell menar att omsorgen i Linköping i dag fungerar väl, men att den ytterligare behöver förbättra den enskildes möjligheter att påverka innehållet i vardagen.
– Vi har en bra klagomålshantering och våra kvalitetsmätningar ger verksamheten ett mycket gott betyg, men det kan och bör bli bättre. Ett viktigt steg är att införa en äldreombudsman i Linköping.
Äldreombudsmän har införts i flera av landets kommuner för att förstärka den enskildes inflytande. Det sker bland annat genom råd och stöd till äldre och närstående. I uppgifterna ingår även att ta emot och följa upp synpunkter och klagomål.
Folkpartiet kräver även att en omsorgsgaranti införs i Linköping.
– Alla äldre förtjänar en värdig omsorg. Det handlar om att få rätt att vistas ute och duscha regelbundet, få näringsriktig kost och en möjlighet att själv påverka sin vardag, säger Linnéa Darell. I det ingår även den parboendegaranti, som Folkpartiet i äldrenämnden nyligen föreslagit. Det är omänskligt och oförsvarbart att dela på människor som tillbringat ett helt liv tillsammans.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar