I kväll har Folkpartiets länsförbund haft styrelsemöte. Dags igen att börja planera för valrörelse. Närmast är det EU-valet, som genomförs nästa år, närmare bestämt den 7 juni. Jag älskar valrörelse. Politik från morgon till kväll 7 dagar i veckan. Timmarna i valstugan, där alla tänkbara frågor ställs av intresserade väljare till de stora TV-debatterna. Och däremellan de lokala och regionala debatterna och - inte minst - utdelning av valmaterial. Undrar hur många mil man går som kandidat och valarbetare under en valrörelse.
Jag hoppas att detta EU-val kan bli det första där frågorna handlar om vad som är viktigt att EU ska syssla med och vad svenska EU-parlamentariker kan bidra med. Hittills har EU-valen blivit någon slags återupprepad folkomröstning kring huruvida Sverige ska vara med eller inte. Vi folkpartister har alltid hävdat att vi är det mest EU-vänliga partiet i Sverige. I detta EU-val blir det väl tydligare än någonsin. Moderaterna säger att de ska ha en nationalistisk prägel på sin valrörelse och socialdemokraterna toppar listan med en av de mest EU-kritiska företrädarna, nämligen Marita Ulvskog. Viktigt är också att människor verkligen går och röstar. Ett lågt valdeltagande ger inte samma legitimitet åt de kommande fem årens arbete, för dem som väljs. Folkpartiet har många starka kandidater. Vad sägs om Marit Paulsen, Olle Schmidt, Maria Leissner, Barbro Westerholm och vår egen östgöte José Kimenga. Hur listan ser ut bestäms slutligen på partirådet i början av februari.
Under 2009, efter EU-valet, är Sverige på nytt ordförande. Denna gång under Alliansregeringens ledning, vilket ska bli spännande. Förberedelserna inför detta arbete kommer säkert att sätta sin prägel på EU-valet och förhoppningsvis höja intresset hos väljarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar