I går började jag arbetsdagen med grötfrukost på Stadsmissionen i Linköping. En trevlig tradition till vilken Stadsmissionens företagsvänner, andra stödjande organisationer och kommunpolitiker inbjuds. Utöver frukost och trevlig samvaro bjuds också på information kring ett aktuellt tema. I år var temat: "Alkohol- och drogsituationen i Linköping".
Stadsmissionen i Linköping är en mycket framgångsrik organisation. Medarbetare med stort engagemang och hög yrkeskompetens och en likaledes kompetent ledning gör dem till en mycket betydelsfull utförare av socialt arbete i vår kommun.
I dagarna startar ett akutboende för missbrukande kvinnor, som lever i våldssituationer. Stadsmissionen har fått uppdraget av "min" nämnd, omsorgsnämnden, och finansieringen sker med statsbidrag via Länsstyrelsen. Det var självklart att Stadsmissionen fick uppdraget, då de tidigare gjort en grundlig analys av behovet genom sina kontakter med berörda kvinnor. Det som nu startar är "en droppe i havet" men bättre än inget. Omsorgsnämnden sökte pengar hos kommunfullmäktige i samband med senaste budgetbeslutet för ett permanentboende med tillhörande akutplatser dock utan framgång.
Det är mycket som behöver prioriteras i en relativt stor kommun och dessutom en kommun som växer kraftigt. Omsorgsnämnden har tillförts mycket nya pengar under Allianspartiernas (FP, M, C, KD) ledning men ändå inte tillräckligt för de ökande behoven. Med en växande kommun ökar inte bara antalet skattebetalare. Antalet invånare, som behöver sociala insatser, ökar också. Det är ofrånkomligt.
Tyvärr stannar ofta kunskapen om hur vissa utsatta kommuninvånare tvingas leva, när resurserna att ge adekvat stöd saknas eller i varje fall inte är tillräckliga, hos de av oss politiker som finns i omsorgs- och socialnämnd. Så tror jag det är vad gäller missbrukande kvinnor som är utsatta för våld. Den information, som Stadsmissionens personal levererade i går morse, behöver också kommunstyrelse och -fullmäktige få del av.
Jag kommer därför att föreslå fullmäktiges ordförande att ett temasammanträde hålls kring denna fråga med medverkan av framförallt Stadsmissionen.
Alliansregeringen med Nyamko Sabuni (FP) som ansvarig minister har uppmärksammat utsatta kvinnor på flera olika sätt inklusive med nya pengar till kvinnojourer, kommuner och landsting för att möjliggöra åtgärder.
Att kvinnor är extra utsatta om de fastnar i missbruk och kriminalitet beläggs i forskningen. Senast idag skriver DN om en rapport från Institutet för framtidsstudier, som handlar om utvecklingen för vuxna människor som begått brott i tonåren och fastnat i kriminalitet. Där bekräftas bilden av att kvinnor som fortsatt på den brottsliga banan som vuxna lever ett betydligt sämre liv än män i motsvarande situation. Kvinnorna är betydligt färre men mycket mer utsatta i hela sin livssituation.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar