SvD redovisade igår en undersökning gjord av Lärarnas Riksförbund rörande föräldrars syn på skolpolitiken. Undersökningen visar att Folkpartiets och regeringens politik har ett starkt stöd hos dagens föräldrar. Kvalité i undervisningen anser föräldrar det vara när lärarna är kunniga i de ämnen de undervisar. Redan på mellanstadiet vill 76 % att lärarna ska vara ämnesspecialiserade. Bland FP-väljarna anser hela 82 % att så bör vara fallet.
Det är också glädjande att så många föräldrar anser att en yrkesutbildning har ett högt värde utan att automatiskt ge högskolebehörighet. Folkpartiet och regeringen föreslår att de elever som vill läsa in den behörigheten ska kunna göra det vid sidan av yrkesutbildningen eller senare i livet, när man kanske är mer motiverad för teoretiska studier. Den åsikten delas av en överväldigande majoritet av föräldrarna.
Ordföranden för Lärarnas Riksförbund hoppas att socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister ska lyssna på väljarna och ändra sin skolpolitik för att uppnå en nationell enighet om skolan och därmed långsiktighet. Ligger väl något i det. Men hur troligt är det att (S) och (V) ska ändra sin skolpolitik. Framförallt inte (V) som är emot allting som regeringen föreslår.
När väljarna nu i så hög grad tycks gilla de reformer som utbildningsminister Jan Björklund (FP) håller på att genomföra och som har stöd i hela Alliansregeringen så säkras långsiktigheten i skolpolitiken bäst genom att ge Jan Björklund och Alliansregeringen fortsatt förtroende. Eller hur, Metta Fjelkner?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar