Jag kommenterade i ett tidigare inlägg i veckan Wetterbergs bok "Efter fyrtiotalisterna", som beskriver behoven av äldreomsorg och sjukvård så måningom. Några dagar senare sade sig några forskare fått fram att sjukvårdskostnaderna kan öka med 270 % fram till år 2040. Andra har räknat ut att om vi ska finansiera de ökande behoven med kommun- och landstingsskatt kommer den att ligga runt 50 %. Sanningen är att vi blir fler äldre men hur stora behoven blir är svårt att veta exakt. Det vi vet är dock att svensken lever längre och att det oftast är friska år, som läggs till livet.
Ett exempel på det är att alltfler vill jobba efter 65. Det finns t o m särskilda privata förmedlingar av arbete och arbetskraft på området. Det är en utmärkt utveckling för både den enskilde och för samhället i stort. Den som pensionerats från sitt vanliga jobb, är frisk och fortfarande har arbetslust mår bra och kan dryga ut pensionen. Arbetsgivare får en anställd, som har erfarenhet av både jobb och livet i allmänhet. Korttidsfrånvaro p g a av sjuka barn är oftast inte heller aktuellt. Samhällets vinst är fler arbetade timmar. Och det är viktigt för att upprätthålla välfärden. Än mer viktigt blir det om några årtionden, när ovannämnda behov uppstår.
Jag är medveten om att alla människor inte har möjligheten att välja. Men låt dem som vill och kan få arbeta så länge de själva önskar. Vi måste få bort pratet om att äldre som jobbar "tar" jobb från de yngre. Alla behövs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar