torsdag 23 februari 2012

Prinsessfödsel och bokrea

Rubriken kanske tycks respektlös men det är inte meningen. Jag gratulerar gärna Viktoria och Daniel till att ha blivit föräldrar. Det är fantastisk upplevelse att få barn (och även barnbarn).
Däremot kan jag inte instämma i att den här dagen är något annat en vanlig dag (med te x bokrea) för oss andra. Möjligen har den betydelse för Sverige i det avseende att monarkin kommer att förbli kvar i ytterligare hundra år.

Spelar det då någon roll? Ja, inte minst för att både dagens nyfödda och hennes eventuella syskon tvingas leva ett liv som knappast hör hemma på 2000-talet. Att ett modernt land som väl de flesta vill att Sverige ska vara har ett ämbete som ärvs är inte heller vare sig lämpligt eller tidsenligt. Än mindre tidsenligt är det att den nyföddas namn presenteras vid konselj på Slottet, som sker i morgon. Och dit tydligen hela regeringen måste bege sig.
Nyamko Sabuni var inbokad på besök på Länsstyrelsen i Östergötland m fl besök imorgon. Hela arrangemanget ställdes in i eftermiddag.

Så till bokrean. Härlig upplevelse att gå runt och kolla och veta att man faktiskt kan köpa flera stycken böcker utan att det känns i plånboken. Jag hade dessutom turen att ha fått presentkort i julklapp. Det blev en blandad kompott, som det ofta blir på bokrea. Vad sägs om "En liten bok om ondska" av Ann Heberlein. Jag blev intresserad av hennes böcker efter att dels ha lyssnat på henne vid psykiatriveckan i Linköping för några år sedan och efter det läst hennes bok "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva."
En annan bok som ska bli intressant att läsa är "Drevet går" av Anders Pihlblad. Han har ju både utsatt andra för mediadrev och själv fått smaka på det. Schenström-affären, om ni minns.
Några deckare måste ju med förstås t ex Jens Lapidus "Livet deluxe".  I övrigt lite varierande inklusive några pocket att ha med på tåg och flyg. Totalt 10 böcker för sammanlagt för 523 kronor!

Jag tänker när jag går till bilen med min kasse böcker och känner mig rik att dagens barn går miste om något om de inte tidigt får uppleva känslan av att öppna en bok och undra över vad berättelsen ska lära dem. Jag har självklart inget emot att modern teknik används t ex i skolan men att något föraktfullt uttrycka att böcker inte behövs då har vuxenvärlden bestulit barnen på en känsla och upplevelse.

Själv har jag haft lyckan att få uppleva böckernas värld tidigt. Dock fanns inte alltid råd när som helst under året att köpa böcker utan det var biblioteket som gällde. Men vid jul och födelsedag var de hårda paketen oftast böcker. Fortfarande som vuxen känner jag en viss lyckokänsla när jag får en ny bok från bokklubben. Eller som idag när jag vandrade ut ur bokhandeln med min kasse. Känslan av att så snart jag hinner så väntar några härliga timmar med en ny upplevelse eller med nya kunskaper.

Inga kommentarer: