tisdag 26 juli 2011

Ordvalet påverkar människor

Tillsammans med all annan rapportering kring tragedin i Norge kommer nu också debatten kring huruvida främlingsfientliga partier i Norge, Sverige och andra länder framförallt i Europa kan anses medskyldiga till det fruktansvärda dådet.
SSU:s länsordförande i Östergötland menar att Sverigedemokraterna är indirekt skyldiga genom den debatt och de argument de använder (Corren 26/7-11). Detta tillbakavisas kraftigt i en intervju med Jimmie Åkesson i samma tidning. Åkesson vill tolka SSU-ordförandens uttalande som att en fri debatt inte ska få föras kring olika åsikter som rör bl a invandringspolitiken. Även en signerad ledare i Corren idag tolkar kritiken mot främlingsfientliga partier som en vilja att tysta debatten.

Jag förvånas över den milda tonen ledarskribenten använder mot de främlingsfientliga partierna. De är inte medskyldiga till det faktiskt genomförda dådet men visst sjutton bidrar deras ordval i samhällsdebatten till att öka främlingsfientligheten i samhället! Varje gång Jimmie Åkesson och hans anhängare talar om "massinvandringen" i Sverige och påstår att Sverige håller på att "islamiseras" så skapar partiet en bild av att så är fallet och bidrar till att göda främlingsfienlighet och extremism. Även om nu SD:s partiledare försöker framställa sig och partiet som något annat än vad han och de står för så säger en partikollega till Åkesson precis vad han tänker (DN, SvD).

Om det kan komma något gott ur en sådan fruktanvärd händelse som den i Norge nyligen så borde det vara en öppen och saklig debatt kring hur bekämpa extremism. Med "saklig" inkluderar jag hur vi använder orden. Visst får man som debattör mest genomslag i media när man använder "vassa" formuleringar. Men den "framgången" gynnar inte alltid en samhällsutveckling i demokratisk anda.

Inga kommentarer: