söndag 15 augusti 2010

Sommartal

Igår sommartalade Reinfeldt och idag Sahlin. Reinfeldt talade om skatter och pensionärer. Sahlin talade om skatter och pensionärer. En väljarundersökning nyligen visade att väljarna anser att skola, sjukvård och äldreomsorg är de viktigaste frågorna i valet. Om dessa frågor talade en annan partiledare, Jan Björklund, i sitt sommartal i Marstrand i söndags.

När Sahlin idag lovade en fullständig skatteutjämning mellan pensionärer och personer som är kvar i arbetslivet hade hon ett förbehåll, nämligen "om den ekonomiska utvecklingen tillåter" eller något ditåt. Och det är nog säkrast. För om man ger löften som beräknas kosta 10 miljarder och samtidigt ska driva den politik som de rödgröna föreslår, då går ekvationen inte ihop.

En ekonomisk utveckling som klarar reformer i miljardklass kräver en politik för jobb och företagande. Den kräver också en politik som stimulerar människor att utbilda sig och att investera.

Med höjda inkomstskatter, med återinförd förmögenhetsskatt, med ökade kostnader för företag att anställa unga människor, med kilometerskatt som ökar kostnader för många företag kommer knappast denna ekonomiska utveckling som Sahlin och socialdemokraternas hoppas på att bli verklighet.

Intressant att notera kommentarer kring Sahlins tal. Det verkar som flera av de som kommenterat inte hört samma tal t ex Ledarbloggen, Peter Andersson-med rätt att tycka,
Kent Persson(m), Joakim Hörsing

Inga kommentarer: