tisdag 9 februari 2010

Lite lokalt, lite SAS

Har tillbringat eftermiddagen tillsammans med Kommunals medlemmar, som jobbar inom kommunens Dagliga verksamhet, där vi från Alliansen är på gång att införa Eget Val. Det innebär att personer med funktionsnedsättning får ökade möjligheter att välja verksamhet men också att ett utvecklingsarbete intensifieras.
Kommunal bjöd in till en diskussion inför genomförandet, som sker den 1 april. Det blev ett bra samtal, tycker jag. Förändringar är alltid svårt och blir heller inte lättare av att det uppenbarligen funnits olika uppfattningar om de ekonomiska resurserna. Nu är detta utklarat. Omsorgsnämnden har aldrig haft för avsikt att göra några besparingar på Daglig verksamhet och kommunstyrelsen är dessutom beredd att tillskjuta en del av det extra statsbidraget, som kommunen erhållit i år, om det behövs.

SAS-personalen däremot kan ha anledning att vara oroliga. Såg på Rapport att företaget behöver mer pengar från ägarna igen. Och några av ägarna är Du och jag, eftersom svenska staten är en av delägarna. Det är ju inte första gången som SAS behöver mer pengar samtidigt som man måste sänka kostnaderna. Möjligen första gången detta år.
Visst kan man förstå att finanskrisens effekter sätter sina spår på flyget. Men ändå...?
Att Sverige är en av delägarna har ju sin historia. Men är det inte dags att fundera över om detta ägande bör avvecklas? Mest av principiella skäl. Varför ska stater äga flygbolag år 2010?

Andra som bloggat om varför staten ska äga SAS är Jesper Svensson

Inga kommentarer: