torsdag 11 februari 2010

Allt om den nya lärarutbildningen

I lördags skrev jag om den del som handlar om lågstadielärarutbildningen. Idag har utbildningsminister Jan Björklund och högskoleminister Tobias Krantz, båda folkpartister, presenterat hela paketet, läs här.

Hur mottas då förslaget från lärarhåll? Här några synpunkter från de båda lärarförbunden.

Det förslag som regeringen presenterar idag till ny lärarutbildning får starkt stöd från Lärarnas Riksförbund, samtidigt som kravet på en ny lärarlegitimation ökar. — Det absolut bästa med det nya förslaget är att regeringen vågar differentiera lärarutbildningen utifrån skolans verksamhet och behov, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
Läs mer om vad Lärarnas Riksförbund tycker.

Sveriges Lärarförbunds ordförande Eva-Lis Sirén: "Regeringen har lyssnat på oss"Lärare som undervisar från förskoleklass och uppåt får i propositionen en minst fyraårig utbildning, något Lärarförbundet länge har krävt för alla delar av lärarutbildningen.- Regeringen har lyssnat på oss när det gäller lärare som ska undervisa i år 4-6 och nu får möjlighet att fördjupa sig. Vi är också glada över att utbildningen för lärare i år 7-9 ger ämnesdjup i tre ämnen och omfattar 4,5 år, säger Eva-Lis Sirén.
Men hon ger också lite ris läs här.

Av naturliga skäl dröjer det ett antal år innan den nya lärarutbildningen får effekt för eleverna ute i klassrummen. Men Folkpartiet och Alliansregeringen har levererat det man lovade. Vissa dagar känns det bättre än vanligt att vara folkpartist. Idag är en sådan dag!

Andra som bloggat om lärarutbildningen: Ulf Nilsson, Johan Pehrson, Lärarförmedlarna
Media som refererar: DN, SvD

Inga kommentarer: