fredag 3 april 2009

Ingen generation har fått drömjobbet redan från början

Tidningen ExtraÖstergötland skriver idag om ungdomsarbetslösheten. Tidningen och arbetsförmedlingen är bekymrade över att 25 % av dem mellan 15-25 år som är arbetslösa saknar A-kassa och tvingas leva på socialbidrag. Att som utredaren på Af sucka över att ungdomarna får "hanka sig fram på vikariat eller visstidsanställningar" som inte förlängs är lite överdrivet, tycker jag. För de allra flesta har inträdet på arbetsmarknaden varit förknippat med att hanka sig fram på vikariat eller visstidsanställning. Om de förlängs eller inte har aldrig berott bara på lågkonjunktur. Även i goda tider förlängs inte alla vikariat eller visstidsanställningar. När den man vikarierat för återvänder i tjänst försvinner jobbet för vikarien. Det vet man redan när man anställs. Visstidsanställning beror ofta på att arbetsgivaren vill pröva arbetstagarens lämplighet och kompetens. Då gäller det att visa intresse, passa tider etc även om det inte är drömjobbet man erbjudits. För de, tyvärr alltför många. som inte skött sin skolgång, är chansen till fortsatt anställning än mindre gynnsam.
Jag möter ibland unga människor som tror att "förr" fick alla drömjobbet genast efter skolan. Så var det ju inte alls. "Hankat sig fram på vikariat eller visstidsanställningar" har nog de flesta av oss som idag är etablerade på arbetsmarknaden gjort. En viktig skillnad mellan förr och nu är att tidigare generationer var uppfostrade med insikten om att var och en måste försörja sig hur trist jobbet än var. Ville man ha något roligare jobb fick man - med hjälp av studielån - förbättra sin utbildning. En annan möjlighet var att sköta det jobb man fått så bra att man kunde avancera eller få rekommendationer till ett annat mer kvalificerat och roligare jobb.
Det har aldrig varit lätt att vara ung. Svårigheterna växlar över tid. Men det blir lättare även för dagens unga om man inser att man inte kan få drömjobbet från början och att allt man anser sig behöva i form av bostad, prylar, kläder mm det får man jobba ihop till successivt.

Inga kommentarer: