torsdag 11 augusti 2016

Nya regler för kräftor har missuppfattats

Jag påminde ju häromdagen i min blogg att det är dags för kräftor igen. Fortfarande talar man faktiskt om kräftpremiär i början av augusti trots att reglerna om första datum för kräftfångandet avskaffats.
Inför årets "premiär" har det skrivits mycket om EU-förslaget om strängare reglering kring hantering av signalkräftor. I media har påståtts att de svenska kräftskivorna nu går mot sin död på grund av EU. Och EU-kritikerna har tacksamt tagit emot att man nu fått ytterligare ett argument för Sverige att, likt Storbritannien, lämna EU.

Men så dyker det upp en person som läst direktiven ordentligt. I dagens ÖstgötaCorrespondenten säger Olavi Ruuskanen på Klosterdelikatesser utanför Vadstena att påståendena om att traditionen med kräftskivor kommer att försvinna på grund av EU är enbart dumhet. Det finns redan idag en sträng reglering kring signalkräftan. Ruuskanen menar att om de nya direktiven kan leda till bevarandet av den lilla stam av flodkräftor som finns kvar i Sverige är det bara bra.

En viss oro kopplat till direktiven känner dock även Olavi Ruuskanen. Det gäller regler kring transporter. Men han tror att kräftbranschen i Sverige, Norge och Finland i så fall kommer att få dispens.

Inga kommentarer: