måndag 8 november 2010

Kristallnatten

I morgon den 9 november kommer minnet av Kristallnatten manifesteras genom olika arrangemang. I Linköping har fullmäktiges partier under ett antal år gemensamt demonstrerat mot rasism den kvällen. Även om (MP) och (V) haft svårt att avstå från partipolitiska markeringar i sina appeller och tal så har det gemensamma arrangemanget ändå fungerat och känts riktigt.

I år missades planeringen utom av vänsterpartiet, som dock inte tog kontakt med övriga, utan har nu en egen manifestation. Det är bara att beklaga. Just i år hade markeringen av enighet bland fullmäktiges nuvarande partier varit en bra signal.

Det kommer säkert att finnas medlemmar i olika partier som deltar trots vänsterns röda fanor och flygblad. Nicke Bremer (S) skriver om detta på sin blogg för några dagar sedan.
Personligen upplever jag en mycket, mycket kluven känsla. Å ena sidan känns det angeläget att markera mot rasism. Inte minst nu med Svergiedemokraternas intåg i vårt parlament, i olika politiska församlingar runtom i landet och så även i Linköping.

Men, nej. Inte under kommunismens röda fanor. Jag kommer att avstå, tyvärr.

Inga kommentarer: