tisdag 27 september 2011

Högtidligt i fullmäktige

Dagens fullmäktigemöte inleddes med tal och champagne, nåja cider! Skälet: Det är idag exakt 90 år sedan som stadens högsta beslutande församling sammanträdde i nuvarande fullmäktigesal i Stadshuset. Den 27 september 1921 hade fullmäktige 44 ledamöter varav tre var kvinnor.
Det finns ytterligare ett 90- årsjubiléum i politiken i år.Den 25 september 1921 fick kvinnor för första gången rösta i ett riksdagsval eller riksdagsmannaval som det hette då.

Linköpings Stadshus byggdes 1864 som läroverk. Nuvarande fullmäktigesal var då skolans aula. År 1921 blev huset i stället Stadshus. Vid fullmäktigesalens invigning hade ordföranden tre önskningar kring stadens framtid. En av dem var att staden skulle skaffa spårvagnar. Idag - 90 år senare - pågår diskussionen om detta fortfarande. Eller kanske rättare - diskussionen har återupptagits. För ett par veckor sedan studerade kommunstyrelsen spårbunden kollektivtrafik i Strasbourg. Återstår att se om det tar 90 år till innan det blir spårbundet i Linköping.

Besluten då var som idag en blandning av stort och smått. Vad jag inte tror diskuterades då men som fullmäktige gjorde idag var Strategisk plan och mål.

A´propå 90- års firande såg jag på Rapport nyss att 96-åriga Eva från Karlskrona i morgon emigrerar till Thailand, där den ena sonen bor. Läs om henne också i Aftonbladet. Tänk att få vara så pigg vid den åldern. Dock ganska ensamt eftersom både släkt och vänner sällan blir så gamla. Det är ensamheten som fått henne att vid sin höga ålder ta det något djärva steget. Hoppas hon kommer fram lyckligt och väl och att hon får några fina år tillsammans med sonen och hans familj.

Må bra och få ett långt friskt liv vill vi väl alla. Ser att amerikanska forskare tror sig sett att kaffedrickande kvinnor (fyra koppar eller mer per dag) löper 20% mindre risk att bli deprimerade. Låter bra. Inte för att jag brukar vara särskilt deprimerad. Men så blir det fyra koppar eller mer om dagen också.

Inga kommentarer: