onsdag 14 september 2011

Hemma igen från Strasbourg

Sent igår kväll landade jag tillsammans med mina reskamrater från Linköping på Linköpings flygplats efter att ha varit på studieresa till Strasbourg. Bortsett från punktstrejker i Frankrike som ledde till försenat bagage och nästan missat höghastighetståg på ditresan och ett mindre oväder som gjorde hemresan ganska "guppig" så har det varit en mycket lyckad studieresa.
Huvudsyftet var att studera stadsplanering, modern spårbunden och tillgänglig kollektivtrafik. Hela måndagen ägnade vi åt detta. Först med information/diskussion kring hur staden jobbat långsiktigt och målmedvetet och sedan genom att åka runt med ett antal linjer för att se och uppleva resultatet.

Jag blev mycket inspirerad. I Linköpings översiktsplan som antogs för ett par år sedan finns planer för inrättande av vissa linjer spårbunden trafik. Ska detta förverkligas så behövs mer stabil planering än vad en översiktsplan kan sägas vara och en långsiktig penningsatt investeringsplan.

Strasbourg har också utvecklat goda möjligheter för cykeltrafik. Där ligger också Linköping i framkant sedan ganska länge så det området ägnade vi inte någon särskild tid.

Eftersom EU-parlamentarikerna har sin återkommande vecka där just nu så besökte vi parlamentet och fick chansen att lyssna till Polens president, som just i tisdags höll tal i EU-parlamentet. Nog känns det lite extra stort att sitta på åhörarläktaren och känna hur grundtankarna om fred och samarbete i Europa manifesteras, när Komorowski uttalade att han ville se "mer Europa" för att lösa den kris som nu finns.

Senare på dagen besökte vi Europarådet, som är en av de äldsta internationella organisationer med syfte att främja samarbete i Europa. Områdena för rådets arbete är Mänskliga rättigheter, Demokrati och Rättsstaten. Totalt är 47 länder med en sammanlagd befolkning på ca 800 miljoner människor  medlemmar i rådet.

Vi provade också på köket i Alsace-området. Eftersom området varit omväxlande tyskt och franskt var maten också en blandning, kan man säga. Köttgryta med surkål var vällagad men kanske ingen höjdarmiddag. En hel guldbraxen till lunch hörde också till specialiteterna.

Sammantaget en lärorik och intressant studieresa. Dessutom alltid trevligt att umgås med politikerkollegor och tjänstemän i kommunen under mer avslappnade former än vad vardagen ger tid till.

Inga kommentarer: