måndag 30 maj 2011

Rimligt att kungen granskas

Idag har kungen bemött alla påståenden om bilder, eventuella besök på striptease-klubbar och annat mindre lämpligt med tanke på hans ställning som statschef. Jag såg inslaget på TV 4 Nyheterna. Kommer säkert att finnas de som tycker att media ska lämna honom i fred. Han såg onekligen pressad ut.

Men varför ska inte kungen - och för den del övriga medlemmar av kungahuset - granskas? Den granskningen är lika viktig som granskning av politiker, företagsledare och andra med inflytande i samhället. Kungen har ju dessutom framförallt funktionen att företräda Sverige utomlands och skänka stjärnglans vid evenemang inom landet. Då bör väl rimligen levernet vara ett föredöme. Nu skäms man ju som svensk över dessa pinsamheter.

DN redovisar en undersökning som visar att det är fler nu än tidigare som tycker att kungen ska avgå. I stället vill de att Viktoria ska tillträda. Personligen tycker jag Viktoria ska befrias från detta ärvda uppdrag och de förväntningar det innebär. År 2011 är det dags för ett modernt Sverige att skrota ärvda ämbeten.

Andra bloggar i ämnet: Folkpartiet i Nacka

Inga kommentarer: