tisdag 5 oktober 2010

Den nya regeringen och riksdagens öppnande

Folkpartiet behåller fyra statsråd plus att Jan Björklund blir vice statsminister. Det sistnämnda helt självklart eftersom FP är näst största partiet i Alliansregeringen. Av dagens Synovatemätning kan man se att bara några dagar efter valet hade avståndet till C och KD ökat ytterligare. FP ökade och de båda andra partierna tappade förmodligen de stödröster de fick från moderater i valet.

Bra att Erik Ullenhag blir minister och med "rätt" ansvarsområde. Erik är med sin socialliberala framtoning i och för sig bra var än han finns i politiken.

Förvånad över att Tobias Krantz lämnar både regeringen och riksdagen. Känns inte helt bra. Tobias är också en duktig kille.

Vad gäller övriga ministrar konstaterar jag med viss tillfredsställelse att socialförsäkringsministern byts. Jag känner inte Ulf Kristersson men jag har hört positiva omdömen om honom som socialborgarråd. Han leder ju också den - äntligen - tillsatta socialförsäkringsutredningen.

Årets riksdagsöppnande har tyvärr fått negativ uppmärksamhet. Inte genom regeringspartierna. Utan genom oppositionen. Först igår genom Mona Sahlins velande hit och dit kring talmansposten. Och så idag med SD:s uttåg ur Storkyrkan. Jag har läst biskopens predikan. Att SD lämnade kyrkan bevisar att partiet och dess företrädare inte accepterar våra demokratiska värderingar om alla människors lika värde. Varför annars reagera på detta sätt mot Eva Brunnes ord om just alla människors lika värde oavsett var man är född.

Inga kommentarer: