måndag 9 augusti 2010

Ett tarvligt brott

De senaste dagarna har en 90-årig kvinna i Mjölby (Corren) och en äldre man i Norrköping (NT) utsatts för rån respektive försök till rån i sina hem. I Mjölby trängde sig rånarna in och stal bland annat smycken. De till och med slet vigselringen av den gamla damens finger. Två kvinnor och två män mot en ensam 90-årig kvinna i hennes bostad!! Hur förhärdad kan man bli som brottsling??

Den äldre mannen i Norrköping lyckas stänga om sig innan rånarna hann in i bostaden. Men upplevelsen av hotet skapar självklart oro hos mannen. Och även hos andra gamla. Dock är det bra att tidningarna uppmärksammar sådana händelser så de äldre kan vara extra uppmärksamma och försiktiga när det ringer på dörren.

Att kvinnor påstår sig komma från hemtjänsten eller män uppger sig vara utskickade att reparera något i lägenheten för att kunna stjäla hos den gamle är bland de tarvligaste brott jag vet.

Alla borde kunna sig trygga i sitt hem. Inte minst gäller det gamla människor, hos vilka oro och ängslan lever kvar länge. Kanske till och med resten av livet.

Inga kommentarer: