måndag 5 juli 2010

Vad betyder "allmänintresse"?

Lyssnade inte på Reinfeldts Almedalstal men har läst hans egen DN-artikel och många referat och kommentarer. Vad innebär det i praktiken att ett parti enbart ska företräda "allmänintresset"? Är det att bara förvalta, som Benny Lindholm antyder? Eller, ja vad?

Ett parti och dess företrädare måste väl ha visioner om "förändring"? Jfr Obamas "change". Varför skulle vi annars fortsätta? De flesta av oss som engagerar oss politiskt gör det för att vi upptäckt företeelser, regler eller samhällsförhållanden överhuvudtaget som behöver förändras. Väldigt ofta handlar det om att förbättra för grupper av medborgare som t ex psykiskt sjuka, s.k. fattigpensionärer eller elever med behov av extra stöd. Visst kan de benämnas som "särintressen" särskilt om företräds av en eller flera organisationer. Men är det rimligt att som politiskt parti signalera att partiet aldrig ska lyfta dessa "särintressen" specifikt? Nej, menar jag.

Om jag ska fortsätta och "recensera" moderaterna så tycker jag att kopiering av (S)-valaffischen är sandlåda. Visst, lite kul i det korta perspektivet. Men som profilering inför ett val - nej. Håller med Ann-Cathrin. Mer kan man förvänta sig.

På tisdag är Folkpartiets och Jan Björklunds tur i Almedalen. Då blir det säkert mer krut. Läs för övrigt partisekreterare Erik Ullenhags debattartikel i Expressen om socialdemokraternas förtäckta villaskatt, som kommer att drabba pensionärer oavsett om de är "rika" eller ej.

Inga kommentarer: