söndag 6 juni 2010

Nationaldagsfirande

Har varit på nationaldagsfirande i Linköping. Var som det ska vara en sådan dag. Soligt, varmt, många människor i alla åldrar, vajande flaggor. I år prövade arrangörerna en nya variant med fanborg och folkdans på torget i Gamla Linköping. Sedan gick fanborgen och musikkåren vidare till Valla friluftsområde, där resten av firandet hölls. Återstår att se vad Linköpingsborna tycker om den uppdelningen. Kändes lite ödsligt på friluftsområdet, tyckte jag. Det är trots allt inte så enormt många människor, som deltar.

Det är bara fem år sedan nationaldagen första gången firades som helgdag. Den 1 december 2004 beslöt riksdagen att från och med 2005 skulle Annandag Pingst utgå som "röd dag" och den 6 juni i stället bli helgdag. Nationaldag har den 6 juni varit sedan 1983. Därefter fanns flera gånger förslag i riksdagsmotioner om att göra dagen också till helgdag. Men först 2004 biföll alltså en majoritet av riksdagen detta. Som motiv anfördes att (citat ur propositionen):
"det svenska språket, den svenska historien, det svenska kulturavet och det svenska samhällssystemet utgör stora delar av den nationella identiteten som i en tid med ökad internationalisering förefaller blir mer och mer betydelsefull". Att göra nationaldagen till helgdag skulle, enligt propositionen, vara ett sätt att visa att nationaldagen är värd ett större utrymme än den hade haft hittills.

Själv var jag lite kluven till nationaldagsfirandet i början. Det är naturligtvis inte fel att vara stolt över sitt land och dess traditioner. Men det får inte betyda att andra stängs ute. Så har det dock inte blivit. Tvärtom. I Linköping och på många andra orter välkomnas nya svenska medborgare med en särskild ceremoni just den 6 juni.

I min kommun har en sådan ceremoni hållit före nationaldagsfirandet startade. En folkpartimotion på 1990-talet av tidigare kommunfullmäktigeledamoten Nils-Åke Gustafsson bifölls och ceremonin har sedan dess varit en tradition.

Några länkar till vad som skrivs om nationaldagsfirandet idag: DN, Kent Persson (m), Åsa Carlsson - Liberal

Inga kommentarer: