fredag 21 maj 2010

Vilken kvinnosyn företräder Viktoria?

Viktoria vill bli överlämnad av pappa kungen, när hon gifter sig. Överlämnad av en man till en annan. I vilket århundrade lever kungahuset? Hört talas om att en kvinna numera inte är någon mans ägodel?
Precis som flera präster påpekar så har prinsessbröllopet en stilbildande effekt och därför bör man avstå. Det är ju inget vanligt familjebröllop. Vilket väl ingen enda svensk inte kunnat undgå att notera allaredan trots att det är nästan en månad kvar.

Förhoppningsvis tänker Viktoria och kungen om. Svaret från hovet till DN kan möjligen vara ett tecken på det. Jag tycker dock inte att svaret att inget är offentligt kring detaljer är tillräckligt. För att visa att kungafamiljen, och framförallt Viktoria själv, företräder en modern kvinnosyn och svenska jämställdhetssträvanden, bör besked lämnas redan nu. Och beskedet måste naturligtvis vara att Viktoria och Daniel går till altaret tillsammans som två jämbördiga personer. Allt annat är oacceptabelt!

Ser att Aftonbladet har en intervju med Göran Hägglund, KD:s partiledare. Trots att jag vet att vi har olika syn på jämställdhet så blir jag ändå besviken på Göran Hägglund. Hans enda tveksamhet är, enligt intervjun, att man kanske måste rätta sig efter kyrkans traditioner. Att kvinnor och män är två jämbördiga parter som jag beskriver ovan, tycks Hägglund inte ens tänka kring. Sorgligt, Hägglund!

Inga kommentarer: