fredag 9 april 2010

Flygjubiléum i Linköping

Att Linköping är Sveriges flygstad nummer 1 vet väl "alla", eller? Att JAS Gripen och alla dess föregångare tillverkats här är nog känt. Men kanske är det inte lika känt hur mycket annat av Linköpings utveckling som har varit och fortfarande är beroende av flyget.

Men nu ska det bli ändring på det. I år firar Svenskt Flyg 100 år. Detta ska firas och naturligtvis då i Linköping. Mellan 10 och 13 juni hålls en mängd evenemang och kulminerar med en stor flyguppvisning söndagen den 13:e. Arrangörerna räknar med upp till 50 000 besökare.

Dagen före, lördagen den 12 juni, är det nyinvigning av Flygvapenmuséet, som byggts ut och om. Det är verkligen en högtidsdag. Så många turer och planer innan äntligen ett besked kom från staten att pengar avsatts. Många av de värdefulla historiska plan som hittills stått utomhus och riskerat att förstöras kommer nu att kunna visas under tak.
Jag är en av de östgötska riksdagsledamöter som vid flera tillfällen motionerat om behovet av resurser till en utbyggnad. En annan är socialdemokraten Berndt Sköldestig från Mjölby. Tyvärr gick han bort för några år sedan och hann alltså inte uppleva resultatet av sina ansträngningar.

Jag lär ha anledning att blogga om flygets hundraårsjubiléum fler gånger under våren och sommaren. Just nu ser jag fram emot att få se ett "nytt" Flygvapenmuséum.

Mer om jubiléet och vad Linköping kommer att uppmärksamma runtom hundraåringen kan Du se i Correns artikel.

Inga kommentarer: