tisdag 26 januari 2010

En vanlig dag - men ändå inte

Började dagen kl 7.00 med frukost hos Rotary Aurora, "min" klubb. Därefter vidare till en av kommunens stadsdelar, där jag tillsammans med barn- och ungdomsnämndens ordförande och två landstingspolitiker invigde en ny familjecentral. Här samverkar vårdcentral/barnavårdscentral, som drivs av Carema, med kommunens öppna förskola, socialtjänsten och den landstingsdrivna Kvinnohälsan. Detta är den sjunde familjecentralen i Linköping. Som bevis på samverkan klipptes inte band utan knöts samman. Personalen som jobbar ihop sjöng en invigningslåt med egen skriven text. Också en bra start på god samverkan.
Efter kaffe och tårta bjöd små "trollungar" (elever) från den näraliggande Bäckskolan på visor från trollskogen. Riktigt duktiga på både text och sång. På denna skola finns en stor majoritet invandrarelever. Roligt att se och höra hur bra de kunde de svenska texterna.

Därefter några timmar vid skrivbordet för att efter lunch sammanträda med kommunfullmäktige. Inte så många ärenden idag. Dock viss debatt kring införandet av politiska sekreterare. Linköpings kommun är i det närmaste ensam om att bland jämförbara kommuner inte ha några politiska sekreterare. Och det märks särskilt för fritidspolitiker med tunga uppdrag. Nu införs sådan service från och med nästa mandatperiod. Dock i ganska blygsam omfattning, åtminstone för de mindre partierna.

Fullmäktige var slut strax före kl 17.00, vilket passade mig bra. Kl 17.00 hade jag lovat att medverka på en träff med presumtiva företagare med intresse för att driva Daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning. I samband med att Eget Val införs i den verksamheten kommer, förhoppningsvis, efterfrågan på fler utförare att öka. Att få fler lokala mindre företag, gärna drivna av kvinnor, är en del av Allianspartiernas mål för näringslivspolitiken i kommunen. Drygt tio personer kom på mötet. Ska bli spännande att följa vad som händer vidare.

En sådan här dag är ett bra exempel på hur varierat uppdrag det är att vara kommunpolitiker. Splittrat men mycket lärorikt. I morgon väntar andra uppgifter med bland annat omsorgsnämndssammanträde och ordförandeträff inom Alliansen.

Skänker en tanke till de SAAB-anställda i Trollhättan och alla underleverantörer, som idag fått besked att jobben kan räddas. Också för dem har det varit en vanlig tisdag men ändå inte. Jag hoppas för deras skull att Spyker-affären verkligen innebär en långsiktig lösning och att bilarna, som ska rulla ut framdeles, blir efterfrågade och sålda.

Inga kommentarer: