måndag 9 november 2009

Manifestation med anledning av Kristallnatten

Ska om en stund delta i en den årliga manifestationen i Linköping för att uppmärksamma Kristallnatten i Tyskland. I år är 71 år sedan. Manifestationen anordnas av de sju politiska partierna i kommunfullmäktige.

Trots att denna dag sammanfaller med 20-års firandet av Berlinmurens fall, väljer vi i Linköpingspolitiken att även i år påminna om Kristallnattens händelser. Se texten från uppropet på kommunens hemsida.

I år är det 71 år sedan Kristallnatten i Tyskland 1938. Under natten mellan den 9 och 10 november trakasserades och misshandlades judar. De skickades till koncentrationsläger, deras affärer och synagogor brändes. Ända fram till slutet av andra världskriget fortsatte nazisterna sina brott mot mänskligheten.
Inte heller Östergötland har varit skonat från främlingsfientliga och öppet rasistiska rörelser. Rasisterna har de senaste åren stått på våra gator och torg. Linköpingsborna har dock inte varit sena att genom civilkurage visa att dessa rörelser inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle.
Även i år samlas vi därför för att visa vår respekt för rasismens offer och vårt förakt för dess sympatisörer. Under den enda parollen Mot främlingsfientlighet och rasism samlas samtliga sju partier som finns representerade i Linköpings kommunfullmäktige till tal och fackeltåg kvällen den 9 november, exakt 71 år efter den nazistiska kristallnattsmassakern.
Vi gör detta för att visa att vi aldrig glömmer Kristallnatten och vi är för mänskliga rättigheter och mot all rasism.
För att visa enighet mot rasismen och för att undvika partipolitiska inslag, är inga paroller eller symboler förutom den angivna tillåtna i tåget.

Tid: måndag 9 november klockan 17.30 (samling)Plats: Stora Torget, Linköping Välkommen!(C) (FP) (KD) (M) (MP) (S) (V)

Inga kommentarer: