torsdag 19 november 2009

Gårdsförsäljning av vin inte så enkelt

Första dagen på Folkpartiets landsmöte. Den officiella invigningen är visserligen i morgon men utskott och allmänpolitisk debatt har klarats av idag. Och tal av Cecilia Malmström, EU-minister och blivande EU-kommissionär. Stående ovationer/gratulationer från oss alla till denna kompetenta och begåvade kvinna.

Morgondagen börjar med invigning och tal av partiordföranden Jan Björklund. Sen vidtar de olika debatterna. För min del kommer jag att delta på eftermiddagen i debatt om handikappfrågor och om alkohol. Framförallt lär det bli diskussion kring Ja eller Nej till gårdsförsäljning av vin.

Det kan tyckas oskyldigt att kunna köpa en eller ett par flaskor vin ute på landsbygden. Men frågan är mycket allvarligare än så. Sverige har EU:s godkännande av Systembolaget/monopolet med hänvisning till folkhälsoperspektivet. Öppnar vi själva i Sverige för ifrågasättande av detta perspektiv, då öppnar vi också för att monopolet inte längre är godtagbart.

De som refererar till Finland är inte helt sanningsenliga. Diskussionen mellan Finland och EU är inte avslutad. Så varför ta risken?

Inga kommentarer: