torsdag 17 september 2009

Skatt på läsk ingen bra idé

Övervikt och fetma, inte minst hos barn, är ett folkhälsoproblem i Sverige och en del andra länder. Det är mycket man kan bli överviktig och till och med fet av. Olika sorters mat, öl och andra starkare drycker men också söta drycker som läsk. Nu vill sju ledande amerikanska forskare att det införs en skatt på läsk i USA (Aftonbladet och DN idag) för att minska konsumtionen speciellt hos barn. Till och från har en sådan skatt diskuterats också i Sverige. Och nu återkommer frågan naturligtvis.

Om nu läskdrickandet ska minskas genom beskattning vad mer bör då beskattas speciellt? Det är, som jag skriver ovan, mycket som bidrar till övervikt och fetma. Jag tror inte att det är en hållbar väg att gå. När människor har svårt att acceptera hög beskattning på alkohol trots de skadeverkningar den ger på tredje man (barn som far illa, våldsbrottslighet, trafikdöd etc), hur ska staten då få acceptans för en läskskatt?

Det får nog duga med information och folkupplysning om risker här som på så många andra områden. Jag tror inte att det i grunden är okunskap som gör att föräldrar låter sina barn dricka för mycket läsk eller att vuxna äter onyttig mat. Det är för frestande att äta och dricka det som smakar gott helt enkelt.

Inga kommentarer: