onsdag 2 september 2009

Pensionsval, Jobb och Skatter

Få orkar bry sig om pensionen, skriver DN idag. Och det folk inte orkar är att välja fonder i de delar av pensionssystemet, som idag är möjligt. Ingen blir ju utan pension om man inte väljer eftersom ens pengar då hamnar i ett s.k. ickevalssystem.

Inget sätt är garanterat rätt eller fel. Men det viktiga är, tycker jag, att individen själv tar ansvar för effekterna. Har man inte brytt sig och utfallet blir sämre än det kunde ha blivit vid en annan placering, då är det inte vare sig statens, arbetsgivarens eller den berömde "någon annans" fel. Ansvaret är helt och hållet den enskildes eget. Och själva bytet är inte krångligt. Däremot kan det ta lite tid att hålla sig uppdaterad kring den ekonomiska utvecklingen. Tillgång till den informationen kan man idag få i nästan varje lokaltidning eller på nätet.

Som kvinna blir jag lite besviken över att så många kvinnor inte valt på grund av att det "verkar för jobbigt/svårt". Idag har kvinnor och män samma möjligheter till utbildning och att ta del av samhällsinformation av olika slag. Varför då denna signal om hjälplöshet? Skärpning tjejer!

A´propå ekonomi så skriver det socialdemokratiska kommunalrådet Mats Johansson i Linköping på sin blogg att socialdemokratin måste vara ett politiskt intressant alternativ för de familjer som faktiskt inte känt av så mycket av den ekonomiska krisen. Med låga räntor och två inkomster lever man ett gott liv fullt av möjligheter, skriver kommunalrådet. Just det! En viktig orsak till denna livskvalité är att fler fått jobb och därtill skattesänkningar på runt tusenlappen per månad och person med Alliansregeringens politik. Mats Johanssons beskrivning visar att s-propagandan om "skattesänkningar bara för de rika" är just bara politisk propaganda utan substans. Alliansregeringens skattesänkningar har kommit vanligt folk till del.

Och a´propå politisk propaganda så intensifieras nu valplaneringen i partierna. Igår kväll deltog jag i Folkpartiets kandidatpresentation i Linköping inför riksdagsvalet och i kväll är det motsvarande arrangemang i Norrköping. Under några veckor får medlemmarna möjlighet att komma med förslag till en riksdagslista för Östergötland. Den 7 november fastställs den slutligen vid ett medlemsmöte. Därefter ska väljarna säga sitt genom att kryssa "sin" kandidat.

Inga kommentarer: