tisdag 2 juni 2009

Slutspurt i EU-valet

Det känns som om intresset för EU-valet på söndag har ökat bland allmänheten. I lördags delade jag ut information om Folkpartiets Europapolitik under närmare fyra timmar på stan och många stannade och växlade några ord. De som inte stannade tog ändå emot. Många sa också att de redan hade röstat. Bland dessa var flera ändå intresserade av mer information. Det tycker jag tyder på att folk har ett ökat intresse för att skaffa sig kunskap om EU i allmänhet och inte bara inför valet.

Förtidsröstningen är mer omfattande i år än vid tidigare EU-val. Låt oss hoppas att det betyder ett högre valdeltagande och inte bara är ett tecken på att det blir glest i vallokalerna på söndag.

Olika TV-kanaler vill stoltsera med att bidra till ökat intresse genom att arrangera debatter. Men hur tänker SVT och för den delen också Sveriges Radio när man framställer EU-valet som ett val med mest inrikespolitiska frågor och dessutom som ett val mellan socialdemokrater och moderater. Hörde en nyhetsuppläsare på radion som berättade att i en opinionsmätning så var Alliansen i underläge!! Mig veterligt går vare sig vi på den borgerliga sidan eller vänstersidan fram i EU-valet som allianser.

I insändare läser jag nästan dagliga kritiska röster som talar i termer av "det har EU bestämt". Men eftersom Sverige är med i EU så är också de politiker vi väljer ansvariga för dessa beslut även om alla inte har röstat för dem. Jag ser fram emot den dagen då jag får läsa en insändare som ställer svenska EU-parlamentariker till svars när man är kritisk. Samtidigt måste sägas att dessa parlamentariker kunde vara mer synliga i hemlandet och debattera, informera och lyssna. Här har också media ett ansvar att granska undr hela mandatperioden.

Denna sista vecka syns valkampanjen tydligt. Folkpartiet affischerar med bl a Marit Paulsen och Jan Björklund. I morgon onsdag kommer dessutom Jan och vår nuvarande EU-parlamentariker Olle Schmidt till Linköping. Mellan 13.30-14.30 kan Du träffa dem på Stora Torget.
Varje dag finns folkpartister på samma torg framförallt på eftermiddagarna och på lördag. Under veckan gör vi också en sista dörrknackning i några bostadområden

Inga kommentarer: