onsdag 25 februari 2009

Media och prinsessförlovning

Igår och idag har alla media prinsessan Viktorias förlovning sida upp och sida ner. Och visst, jag gratulerar också gärna henne och Daniel till att äntligen få leva åtminstone något likt jämnåriga ungdomar. Men jag undrar ändå, vart tog SAAB-krisen vägen? Och alla andra liknande frågor, som dominerat nyhetsflödet de senaste veckorna? Jag vill också ha positiva nyheter. Men allra mest önskar jag balans i nyhetsrapporteringen.

Hur viktig är då informationen kring Viktoria och Daniel? Intressant är förstås att veta att de blir ett för Sverige representativt par den dagen nuvarande kung och drottning drar sig tillbaka. Men det får vi väl anta att den "kontrollen" redan skett inom kungafamiljen och hovet. Annars hade väl Daniel försvunnit ut ur bekantskapskretsen.

Viktigt är däremot att hela denna ceremoni belyser hur fel systemet med monarki är. Att ämbeten ärvs hör inte hemma i 2000-talet. Det hör heller inte 2000-talet till att föräldrar - och än mindre ett lands regering - måste ge sitt samtycke till partnerval. Men så länge kungahuset är så populärt som idag så lär systemet bestå. Av partiprogram att döma bör det finns en majoritet i riksdagen för att förändra. Men vem vill gå till val på att införa republik i Sverige? Och särskilt inte nästa år med prinsessbröllop och allt.

Inga kommentarer: